Whippet race startades 1972 i Södertälje. I dag finns det sektioner i Södertälje, Norrköping, Västerås, Karlstad, Halmstad och Kalmar.
Whippet race är en inofficiell kapplöpningsform för alla SKK-registrerade whippets. Hundarna springer på en bana som är cirka 137 meter lång, underlaget är gräs och det finns en sandgrop 10-15 meter efter mål som fungerar som en mjuk uppbromsningssträcka. Starten sker från en startbur som är avdelad för fyra hundar.
För att få tävla måste hundarna ha fyllt minst 1 år och som mest 10 år. De skall vara vaccinerade, ha whippet racelicens samt vara registrerade i SKK eller motsvarande utländsk klubb. Varje tävlande hund måste dessutom bära munkorg och tävlingstäcke.
Detta är en tävlingsform som whippeten älskar, här sätts dess naturliga jaktinstinkter på prov under ganska kontrollerade förhållanden. Till träningar är whippets i alla åldrar lika välkomna, valpar såväl som den pigga pensionären. Man behöver inte ha en elittränad hund för att låta hunden hålla på med whippet race; normal vardagskondition räcker gott och väl.
Whippet racelicens
För att tävla i whippet race måste hunden ha licens. För att få licensen krävs det att hunden tränat så pass mycket att den klarar av att springa ”rent” med andra hundar på träningen, det vill säga att den jagar trasan och inte bryr sig om de andra hundarna. Det är tränaren som godkänner att hunden får anmälas till tävling. Två godkända tävlingar ger whippet racelicens. Minst en av de två godkända tävlingarna ska ha genomförts på bortabana. Licensen kan även tas på träning.
Det gäller för hunden att springa rent under alla lopp för att licensen ska bli godkänd. Ett annat krav är att hunden måste springa om någon, bli omsprungen eller springa jämsides med en eller flera hundar i minst ett lopp.
På tävling
Tävlingsdagen börjar med en veterinärbesiktning klockan 9-10 då veterinären kontrollerar hundarnas hälsa och godkänner/underkänner dem för att få tävla. Löptikar, dräktiga tikar och tikar som nyligen valpat får dock inte delta. Man betalar även startavgiften.
Tävlingen startar med två försöksheat som hundarna lottats in i före tävlingen. Försöken lottas utefter seedning, vilket innebär att de deltagande hundarna sedan innan har fått en bedömning om hur fort de springer så att de kan tävla mot jämnsnabba hundar. Vid starten kontrolleras det att munkorgarna och tävlingstäckena sitter ordentligt. Tävlingstäcken finns i rött, blått, vitt och svart och hunden bär täcke med samma färg som färgen på startburen den startar ifrån.
Efter att kontrollen är gjord placeras hundarna i sina burar. När trasan dras iväg mot målet öppnas startburen och hundarna springer iväg ända ner i sandgropen. Måldomarna bedömer vilken hund som kommer först i mål och vilka placeringar de övriga får. Med tävlingstäckenas hjälp kan hundarna lättare skiljas åt. Tidtagningen sker elektroniskt och ligger oftast mellan 9 och 11 sekunder.
Det finns olika tävlingsformer, med eller utan semifinaler. Tävlingarna kan dessutom vara könsdelade eller blandade. Till tävlingarna finns det poängsystem. Sektionerna bestämmer själva vilken tävlingsform de använder på sina tävlingar.
Mer information
- Stadgar (PDF)
- Tävlingsregler (PDF)